lördag 16 januari 2021

Pimpel Turné och iskontroll

 




Idag har Victor Felix och jag varit ute på en pimpel Turné / iskontroll runda i Ydre och Tranås kommun. Vi började på sjön Tången som ligger sydväst om Asby och där var isen ca 2-5cm. Något som har präglat hela vår dag är att på de platser där det ligger snö på isen så är isen betydligt tunnare och mycket mer riskabel. Som ni ser på bilderna så fanns det som blanka gångar på isen som man kunde ta sig fram på och där var det betydligt tjockare kärnis. Men som sagt på Tången var det ganska mycket snö på isen och den tunnaste isen av de sjöar som vi besökte idag.







Stopp nummer 2 blev på Raklången som ligger söder om samhället Hestra och här gick vi ut vid badplatsen vid Näs och där var isen också ganska tunn på grund av snö på isen. Sedan gick vi söder över på sjön och isen blev blankare och tjockare och den låg på ca 6-8cm kärnis. Fisket var ganska segt men några abborrar lurade vi upp. Som vi sagt tidigare så ska man vara riktigt försiktig om det ligger snö på isen.


Sedan åkte vi förbi sjön Illern på vägen hem till Tranås och här var det i stort sett snö över hela isen. Vi gjorde ett antal prov borr hål och uppmätte en tjocklek på ca 3-7cm så det varierar väldigt mycket här också.


Sista stoppet på dagens runda blev vid Stråna Sjön. Här ligger snön över hela sjön men isen verkar vara ca 7cm tjock och kärnis men vi gick inte över hela sjön utan testade bara i en del av sjön så försiktighet gäller även här.

Som slutsummering av denna dagen så vill jag återigen betona att istjockleken varierar väldigt mycket och att man ska vara väldigt försiktig. Fiska gärna ihop med någon kompis så att man kan hjälpa varandra om olyckan skulle vara framme. Använd alltid isdubbar och ha gärna med en livlina och isbill eller ispik så att man kan kontrollera isen vid varje förflyttning. Med dessa slutord vill jag bara önska er alla ett riktigt skitfiske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar